Leveret af Google OversætOversæt

Ønsker du at blive medlem af Gentofte Svømmeklub?

Bliv medlem her

Torsten Ringberg er aktiv svømmer på masterholdet i Gentofte Svømmeklub og har vinteren igennem svømmet i Øresund på trods af bølger, kulde, sne, isflager og grødis. Læs her interviewet med Torsten som for anden måned i træk har vundet vandrepokalen for den svømmer fra masterholdet, som har svømmet flest kilometer i åbent vand på en måned. 

Hvad fik dig til at starte med konkurrencesvømning på Gentofte Svømmeklubs masterhold?

Jeg er tidligere konkurrencesvømmer fra A-holdet i Triton. Jeg var med frem til 1977, hvor jeg derefter tog til USA på studietur. Gennem de følgende mange år, svømmede jeg desværre kun meget sporadisk, især fordi jeg blev meget involveret med at starte nogle sejlbådsfirmaer op efterfulgt af langture på Stillehavet. Den sidste tur førte mig til Hawaii, hvor jeg mødte min kone Marianne, og sidenhen til USA, hvor vi endte med at stifte familie og bo i tyve år.

Vi vendte tilbage til Danmark i 2009, men det var først omkring 2013, da vi var flyttet til Gentofte, at jeg fik øjnene op for Kildeskovshallen og hvor dejligt og let det var at svømme baner der. Jeg så master svømmerne nogle gange når jeg svømmede, men de svømmede både længere og hurtigere end mig. Jeg rejste ligeledes meget i den tid, og vi boede ligeledes i Melbourne på et tidspunkt. Jeg mødte dog Ellen Garne (tidligere svømmer fra masterholdet) i bassinet i ny og , og hun fik endelig lokket mig til en prøvetræning på holdet. Resten er historie, da jeg sidenhen til fulde har nydt at svømme på masterholdet og de eminente kammeratskaber vi har på holdet.


Hvis nogen havde fortalt dig i sommer, at du skulle svømme i havet hele vinteren uanset vejr og vind, havde du så troet på det?  

På masterholdet begyndte vi at svømme udenfor om sommeren for nogle år siden. Vi holdt dog altid op slut september, da det blev for koldt og mørkt, og fordi vi havde behov for at dyrke konkurrencesvømning og deltage i masterstævner! I foråret 2020 startede vi åbent vand svømning igen, men da vandet kun var 7 grader holdt vores sommervåddragter ikke til lang tid i vandet selvom vi havde saunaen i Skovhoved havbad at se frem til.

Vi fortsatte dog foråret igennem med at svømme i Øresund. Sommeren kom dog hurtigt, og vi behøvede faktisk kun våddragter på de lange ture. Vi kom tilbage i Kildeskovshallen for en kort bemærkning i efteråret, men da den lukkede helt ned pga Covid-19 måtte vi hurtigt omstille os, og vi  greb muligheden og vendte tilbage til havet, selvom temperaturen nu var under de 7 grader!

Vi eksperimenterede med endnu tykkere våddragter (5mm), veste (2-3) mm, hætter, handsker og neoprensokker (5 mm) og fik tilføjet uldne sokker og undertrøjer/bukser inderst da temperaturen nærmede sig de 3 grader. Kulden i ansigtet kan vi desværre ikke gøre så meget ved. Det føles nærmest som at stikke hovedet i et kar med isklumper. Til gengæld mister man meget hurtig følelsen, så det er en fordel! Ingen af os havde forudset, at vi ville fortsætte da temperaturen faldt under de fem grader til tre grader i november og december, og slet ikke da den faldt yderligere, for til sidst at nå 0 grader, hvor vi svømmede omgivet af  isflager, snevejr, ofte hård vind og bølger og for det meste i mørke gennem januar og februar. Vi måtte svømme med lys i vores havtasker, så vi kunne holde øje med hinanden. 


Hvad er den vildeste oplevelse du har prøvet med åbent vand svømningen?

Vi har haft mange vilde oplevelser sammen på master åbent vand holdet. Det strækker sig fra fantastisk flot svømning i Middelhavet og Adriaterhavet, hvor vi dog måtte se os godt for, for at undgå Medussaerne (brandmænd), som jeg desværre havde fornøjelsen af at svømme ind i. Det føltes vel nærmest som et hammerslag i hovedet.

Men issvømningen herhjemme har også været vildt. Her svømmede vi i grødis, bølger med is, hav med isskorpe i overfladen som vi brød med hovedet, og som desværre skar vore ansigter til blods. En fra holdet tog en kamp med en meget tyk isflage, hvilket som bekendt endte med en tur på skadestuen og to sting over øjenbrynet. Fire af os, svømmede 7 km i 3 graders koldt vand, i næsten to timer og det var tæt på min grænse. Der blev jeg både råkold og råtræt. Om sommeren svømmer vi 10 km forskellige steder langs kysten, hvilket har været mægtig sjovt. 

 

Du har nu suverænt vundet månedens distance pokal 2 måneder i træk (januar og februar). Hvad får dig til at svømme i Øresund næsten hver dag i al slags vejr? 

 

Ja, vi svømmer i alt slags vejr, bortset fra tæt tåge da vi kan risikere at miste orienteringen der. Jeg har været heldig, at kunne planlægge mine arbejdsdage, så jeg kunne nå en tidlig morgensvøm, hver dag. Det har været super og afgørende, at der altid er nogle at svømme med. Det er nok mere et tilfælde, at jeg fik svømmet flest kilometer, idet flere af de andre, har næsten lige så mange kilometer som jeg. Det med antal kilometer er jo mest for sjov. Det der er afgørende og hyggeligt er, at vi mødes og kommer ud at svømme uanset antal kilometer.  

Hvad kan du anbefale til andre som gerne vil i gang med at svømme åbent vand svømning? 

Rigtig meget drejer sig om udstyr og tilvænning, og at svømme med nogle gode kammerater. Det er dog udfordrende at starte nu, i to grader koldt vand, med bølger og i mørke, selv med det rette udstyr! Så start når det er behageligt og hold fast. Vi har talt om at fortsætte med åbent vand svømning til næste vinter og at kombinere det med vores normale konkurrencesvømning i Kildeskovshallen.

Har du en drøm om at f.eks at svømme over den Engelske kanal eller andet som du gerne vil opnå med åbent vand svømningen?  

 

Jeg har ikke de store drømme om at svømme langt. To svømmere fra masterholdet krydsede Øresund på omkring 20 kilometer for nogle år siden, og det kunne være meget sjovt på et tidspunkt at prøve. Det kunne også være spændende at udforske de mange forskellige havområder i verden, inklusive de tropiske rev vi oplevede på Stillehavet—og endelig at hjælpe til med at begrænse plastik i havene samt at sikre marinelivet. 

 

Facebook

Hovedsponsor

Samarbejdspartnere

Sponsorer